Verschillende behandelaars

Binnen de behandeling van reumatoïde artritis kunnen patiënten in aanraking komen met verschillende zorgverleners. Naast medicijnen spelen andere behandelingen een belangrijke rol. Mensen met RA hebben vaak begeleiding nodig van een fysiotherapeut voor het behoud van soepele gewrichten en een goede lichamelijke conditie. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een podotherapeut of reumaconsulent. Waar kunnen patiënten terecht voor welke behandeling en welke vragen?

reumatoloog: De reumatoloog is gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. De behandeling bestaat voornamelijk uit het voorschrijven van medicijnen. Ook verwijst de reumatoloog patiënten door naar andere zorgverleners.

reumaconsulent: De reumaconsulent geeft advies, uitleg en voorlichting over RA en de mogelijke gevolgen hiervan. Denk hierbij aan informatie over medicijnen en het (leren) omgaan met reumatoïde artritis.

fysiotherapeut/oefentherapeut: De fysio- of oefentherapeut werkt aan het verbeteren van de houding en beweging van de patiënt. De therapeut leert houdingen aan waardoor spieren en gewrichten weer beter gaan functioneren. De fysio- of oefentherapeut geeft voorlichting en oefeningen die de houding en bewegingsgewoontes corrigeren en optimaliseren.

ergotherapeut: Een ergotherapeut geeft praktische tips waarmee dagelijkse activiteiten het beste uit te voeren zijn. Daarnaast weet de ergotherapeut veel over hulpmiddelen en aanpassingen in de woning.

podotherapeut: Door ontstekingen en/of vergroeiingen in de voeten kunnen mensen met RA veel last hebben van pijnlijke voeten. Een podotherapeut kan advies geven of een behandeling starten om dit te voorkomen of om te zorgen dat bepaalde plekken minder belast raken.